Friday, 23 June 2017

PM salahkan Ketua Tukang Uji Proton Lama tidak pandai berniaganajib-geely-proton

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menyalahkan pemimpin terdahulu di atas masalah yang melanda Proton Holding Berhad.

Tanpa menamakan mana-mana pihak, Najib berkata negara terpaksa menanggung kerugian Proton kerana melayan mimpi tidak realistik seorang 'ketua tukang uji' (chief tester).

Kerugian terpaksa ditanggung kerana 'ketua tukang uji' berkenaan kurang pemahaman dalam bidang perniagaan automatif, kata perdana menteri.

"Realiti yang telah (terjadi) membayangi hampir semua orang ialah model perniagaannya tidak lestari dan bukan untuk jangka masa panjang.

"Telah terlalu lama mimpi yang tidak realistik dan kurang pemahaman komersial bekas 'ketua tukang uji' telah ditanggung.

"Beliau lebih suka Proton ini menjadi 100 peratus milik Malaysia dan (Proton) kerugian ratusan juta setahun," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis menandatangani memorandum persefahaman antara DRB-HICOM dan Zhejiang Geely Holding Group (ZGH) di ibu negara.

Najib dipercayai merujuk kepada bekas perdana menteri yang juga pengasas Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Mahathir merupakan antara individu yang lantang mengkritik penjualan saham Proton kepada syarikat pembuat kereta dari China itu.

Mahathir turut mendakwa, beliau menjadi ketua uji pandu semua model Proton sebelum ini.

Sehubungan itu, Najib berkata, beliau tidak dapat meneruskan model perniagaan yang tidak berjaya terhadap Proton kerana merasa tidak bertanggungjawab terhadap duit rakyat.

"Itu adalah duit rakyat dan ia tidak bertanggungjawab untuk kami bagi meneruskan dengan model perniagaan yang tidak akan berjaya," katanya lagi.
Perjanjian MoU itu ditandatangani oleh Pengarah Urusan DRB-HICOM, Datuk Seri Syed Faisal Albar dan Pengerusi Geely, Liu Shufu sambil disaksikan Najib serta Pengerusi DRB-HICOM, Tan Sri Dr Mohd Khamil Jamil.

Usahasama itu akan menyaksikan Proton bakal menjadi pengeluar kereta utama di Asia Tenggara.

Syarikat DRB-Hicom menjual 49.9 peratus ekuiti dalam Proton Holdings kepada kumpulan ZGH.

- malaysiakini
SHARE THIS

0 comments: